torsdag 4 augusti 2016

Sömnparalys & Det Okända


Idag har jag mått lite sämre än vad jag gjort på ett tag, utan att egentligen veta varför. Dessutom har jag varit ensam hemma, och när jag är ensam hemma händer det ibland att jag slår på Det Okända. Det var även vad jag gjorde idag.

Jag är egentligen lite sådär halv-skeptiskt. Jag gillar att försöka hitta alternativa förklaringar (eller mer sannolika) till vad som händer och det brukar inte jättesvårt. Sömnparalys är ett klassiskt exempel. Ofta beskriver den drabbade att den ligger och sover, vaknar, kan inte röra sej, upplever att det är något eller någon med dem inne i rummet... Kanske står det en gestalt och tittar på dem, kanske blir de till och med fasthållna i sängen! Eller så skakar hela sängen där de ligger. Väldigt vanligt.

Sömnparalys är ett neurologiskt fenomen som de flesta är med om någon gång i livet. Det verkar vara särskilt vanligt bland människor som har vissa sjukdomar, som t.ex. narkolepsi. Men att man har sömnparalyser betyder i sej inte att man har någon sjukdom. Det är mycket obehagligt, men ofarligt. Lite förenklat är det ungefär såhär det går till:

Sömnparalys är nåt som händer när delar av hjärnan vaknar, medan andra delar fortfarande "sover". Under REM-sömnen/drömsömnen så stänger hjärnan av kroppens viljestyrda muskler så att vi inte ska leva ut våra drömmar. Men ibland händer det att man vaknar innan denna funktion "slagits igång" igen. Då vaknar man och är fortfarande helt paralyserad, som man är under REM-sömn.

Under en sömnparalys upplever man ofta en typ av hallucination (hypnagoga eller hynopompa hallucinationer), som beror på att man fortfarande delvis befinner sej i drömsömn fastän man är vaken. Då är det mycket vanligt att man upplever att det står någon i rummet, man kanske ser eller hör saker som inte är där.

Jag har själv haft en hel del sömnparalyser under perioder i livet. Senaste gången det hände var några år sedan. Jag har även hypnagoga hallucinationer som inte sker i samband med någon sömnparalys. Det är en typ av hallucinationer som inträffar precis innan insomnandet. Jag kan exempelvis höra röster av folk som pratar helt random. Det här kan också inträffa i samband med uppvaknandet och då kallas det för hypnopompa hallucinationer.


Till många andra typiska "spökfenomen", som att man upplever obehag i ett visst rum eller känner sej iakttagen/otrygg, har jag även kunnat hitta möjliga förklaringar inom Feng Shui. Det i sej kanske låter väl så flummigt, men mer om det ska jag skriva en annan gång.


Kanske ska tillägga att jag också tror att det finns sådan som vi människor normalt sett inte ser eller förstår oss på, jag avfärdar inte allt. :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar