onsdag 6 januari 2016

Rensa i röran med ME


Jag och min man bor i en tvåa och titt som tätt får jag känslan av att vi håller på att drunkna bland alla våra grejer. Att kasta bort saker har jag alltid tyckt varit svårt, det är något jag verkligen fått träna på. För ca tio år sedan kom jag över en bok av Karen Kingston som hette "Rensa i röran med Feng Shui". Det är alltså en bok som handlar om att göra sej av med överflödigt skräp ur Feng Shui-synpunkt. När jag läste den boken blev det klart för mej att feng shui handlar inte bara om väderstreck, trebenta grodor och andra märkliga symboler. Det är 90% psykologi, enligt mej. Boken har varit en enorm hjälp för mej i hur jag ska tänka när jag tar beslut om en grej ska kastas eller inte. Sedan den kom ut, för drygt tio år sedan, har det även kommit ut en del andra böcker i samma ämne, men de har jag inte läst.

Tycker man att det vardagliga livet känns tungt och trögt så kommer det inte att kännas lättare om ens hem är överbelamrat med skrot/saker som man inte använder. Hemmet ska vara en plats för vila och återhämtning (och allt annat) och inte en förrådslokal eller dumpningsplats. Därför känns det viktigt att rensa ibland.

Det är dock inte helt enkelt, av flera själ. Lever man med en funktionsnedsättande sjukdom som ME är ju orken till de vardagliga sysslorna redan kraftigt begränsad. Men när man redan är begränsad energimässigt blir det desto viktigare att få rensa ut onödig röra. Det är lite av ett moment 22. Röran försvårar det vardagliga livet, tar upp extra energi bara för att den existerar och det finns knappt nån energi att göra nåt åt saken.

Jag antar att lösningen är pacing. Som vanligt. Och att begränsa sej. Man rensar en låda i taget, ett rum i taget. Och det är ok om det tar tid. Att ta hand om ett litet, begränsat område i taget är förövrigt ett tips till alla människor, med eller utan ME. Sakerna man bestämt sej för att kasta bör man kasta så fort som möjligt. Är man flera i hushållet kan någon som inte har ME få ta sej an den uppgiften, som att t.ex. bära ut och sortera soporna.

Några saker jag tycker man bör tänka på innan är att välja en dag då man inte är mitt uppe i en krasch, har färdiglagad mat i kylen och inte behöver duscha eller tvätta håret. Det ger lite bättre förutsättningar att orka. Ska man rensa bland textiler/kläder bör man ta antihistamin INNAN man börjar, om man är allergisk mot kvalster. Ligger det gamla sandaler med fladdermusskit från Thailand längst inne i en garderob nånstans, kanske ett rabiesvaccin kan vara bra att ha.

(Det sista var ett skämt! Men jag hade faktiskt sandaler som fladdermössen bajsat på i Thailand...dom åkte i soporna, ca 6 år senare än vad de borde ha gjort.)

Här kommer ytterligare några värdefulla tips från Pinterest:
(Klicka på bilderna för att komma till artiklarna. Jag tycker personligen att den första artikeln har mycket viktigt att tänka på.)


http://www.apartmenttherapy.com/pro-organizer-tips-what-not-to-do-when-decluttering-your-home-168836


http://www.buzzfeed.com/alessiasantoro/my-closet-overfloweth-with-ill-fitting-shit#.ggAE3EkoD


Ifall någon undrar varför jag skriver om det här just nu så är det för att jag har själv börjat rensa för tillfället. Håller just nu på med garderoben, och som sagt, den har visat sej vara en hälsorisk, framför allt för allergiker, så det känns bra att det blir gjort. Och tvättmaskinen går varm.


2 kommentarer:

 1. Ja! Så oerhört skönt att rensa och skicka vidare!
  Jag hade lite ork att rensa min garderob och kunde fylla flera säckar som sen gladde fyra andra vänninor! Jag gillade varenda plagg, och smycken var det också, men för mig är det bara stressigt att inte hinna bära det jag har när jag är så sjuk.
  Och om/när jag blir bättre och kanske kan komma ut mer så är jag alldeles säker på att det jag redan har räcker långt och att det inte kommer vara slut i butikerna att köpa något nytt : )
  Det roliga med att ge till folk man känner att man kan få se sina plagg igen och att det till och med kanske klär dom bättre. Man stylar ju olika och återanvändning på det sättet är kul.
  Har även lyckats rensa gamla tyger som blev kvar i mitt lager när jag inte längre kunde jobba som sömmerska och designer.
  Det var lite tuffare att göra sig av med men det mesta gick till välgörenhet och det kändes väldigt bra.
  Sen glömmer jag så lätt, det jag inte ser, det saknar jag sällan som tur är!

  <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så! Jag hade plagg i garderoben som jag inte använt på 5 år eller mer. Dom lär jag inte sakna. Och fastän jag har en del riktigt fina saker så har jag inte kunnat använda dem heller, för när det är så mycket röra i garderoben så hittar man ingenting! Men jag hoppas att det ska bli lättare nu.

   Förr hände det att jag skickade saker till second hand, typ Röda Korset eller liknande. Den här gången gjorde jag inte det, dels för att det mesta var rätt slitet, urtvättat, en del saker var till och med trasiga! Och så finns inte riktigt orken att tvätta och sortera och sedan åka iväg med det. Så den här gången åkte säckarna i soporna. Men det känns bättre än att de ligger kvar i garderoben och samlar damm och kvalster.

   Men jag håller med, vissa saker känns jobbigare att rensa ut än andra. Sådant som jag hade och förknippar med tiden då jag var friskare och den person jag var då, exempelvis.

   Kram!

   Radera