fredag 16 september 2016

Glädjande nyhet!


Jag tänkte i det här inlägget skriva om en glädjande nyhet, nämligen en studie om ME som publicerats nyligen. Forskare har hittat avvikande markörer i blodplasman hos ME-sjuka:

"Tack vare ny teknologi inom metabolomik, studiet av ämnesomsättningens biokemiska avtryck på cellnivå, har forskare från University of California, San Diego (UCSD) identifierat en potentiell biomarkör för sjukdomen. En avvikande biokemisk signatur i blodplasman särskiljer ME/CFS-sjuka från friska personer med hög säkerhet. Resultaten tyder på att ME/CFS är ett hypometabolt sjukdomstillstånd med kraftigt nedsatt ämnesomsättningshastighet och energiproduktion. Tillståndet har likheter med en slags skyddande dvala, så kallad dauer, som vissa maskar och insekter försätts i för att överleva livshotande miljöpåverkan."

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/banbrytande-studie-ger-svar-om-svaar-sjukdom-1545867

Det här är mycket glädjande, för det ger hopp om att enklare kunna ställa en säker ME-diagnos i framtiden och kanske, kanske en vacker dag hitta en behandling som fungerar. Men det är långt kvar, studien måste upprepas, av andra forskare och i större skala.

En studie är redan på G, av Open Medicine Foundation med dr Ron Davis i spetsen. 

Här kan man donera pengar till forskningen: End ME/CFS Project

Och här är en länk till själva studien.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar