fredag 27 mars 2015

En god natt


Igår hade jag en bra dag. Inget illamående, ingen frossa, ingen överdriven smärta och måttlig fatigue. Jag mådde inte som jag gjorde när jag var frisk, men ungefär som jag gör en helt vanlig dag i juli då jag inte har överansträngt mej på ett tag. Jag hade en sådan dag för några veckor sedan också. Därför frågade jag mej själv vad jag hade gjort/vad som varit annorlunda dessa dagar. Var det något jag gjort/inte gjort dagen/dagarna innan? Nåt jag ätit/inte ätit? Vädret?

None of the above! Vad dessa dagar hade gemensamt var att jag under natten lyckats sova mer än fyra timmar i sträck. Sömnen verkar alltså vara A och O för mitt allmäntillstånd.
Men att sova gott är lättare sagt än gjort med ME. I början av min sjukdom så sov jag runt 16 timmar per dygn, utan att känna mej utvilad. Men med tiden började jag sova mindre och mindre, och fick istället mer och mer märkliga symptom. Nu kanske jag sover ca 6-7 timmar per dygn, men vaknar varannan timme. Jag vaknar när grannen går och lägger sej, när grannen går på toa, om någon kör förbi vårt hus, när grannen åker till jobbet etc. Och jag är fortfarande inte utvilad på morgonen.

Vad jag tänker börja med är att köpa riktiga mörkläggningsgardiner och bättre öronproppar. Med dom jag har just nu hör jag ändå när grannen går på toa. Det finns ett annat par som släpper igenom mindre ljud men när jag använder dem vaknar jag med ont i öronen... Kanske jag till och med bör överväga att gjuta personliga öronproppar??

Jag har också köpt en bok som heter "En perfekt natt: varför du sover och hur du gör det bättre", av Björn Hedensjö. (Ska läsa den så fort jag läst ut den bok jag läser nu.) Jag köpte den inte för att jag trodde att jag skulle lära mej att sova som en normal människa, i första hand. Det var främst för att jag är sjukt fascinerad av vår biologiska klocka. Och jag är fullt medveten om att min kanske inte riktigt tickar som den ska. Men bäst som det är så finns det kanske något som jag ännu inte testat eller tänkt på.


Och från det ena till det andra... Imorgon firar vi Earth Hour!

http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour-2015


Go natt! :)
5 kommentarer:

 1. Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att du bara kommer att må bättre och bättre. Stort tack för Tradera-Tipset. Nu väntar jag med stor förväntan på virkbeskrivningen.
  Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Jag tror att det med tiden kommer att bli bättre, och det man inte kan förändra får man ju lära sej att leva med. Men det känns hoppfullt att det helt plötsligt kommer bättre dagar!
   Så bra att jag kunde hjälpa till! Jättesöta var dom ju, kissarna! :)
   Kraaaaam

   Radera
 2. Öronproppar är helt underbart. Själv har jag alltid öronproppar både när jag sover och när jag läser böcker. Det är så skönt att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och verkligen höra hur omvärlden stängs ute. Blir verkligen tyst när man har dem så långt in att man knappt får ut dem. Sover själv jämt med öronproppar då jag har svårt att somna med störande ljud om kring mig och sover väldigt lätt. Vaknar av minsta lilla ljud om jag inte har öronpropparna på mig. Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Har du något bra tips på skönt öronproppar att sova med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Tyvärr har jag inte det än, men jag tänker testa öronpropparna från apoteket. Det finns visst en hel del att testa. Både engångs och "återanvändbara" i olika material. Jag såg på nätet också att dom säljer särskilda öronproppar avsedda för sömn. Lycka till!

   Radera
  2. Tack för tipset om apotekets öronproppar. Köpte en packe orangea skumproppar. De var verkligen hu sköna som helt, Gör inte det minsta ont och dämpar väldigt bra. Blev helt tyst med dem i öronen. Ska helt klart fortsätta sova med dem.

   Radera