lördag 19 september 2015

Influensavaccin - ta eller inte ta? Det är frågan....


Så, då är vi tillbaka i stan sedan några dagar tillbaka. Och försöker komma tillbaka till nån slags vardag. Jag har verkligen dragit ut på att flytta hem igen (från stugan) för det är som att erkänna att sommaren är slut.

Nu så har lågtrycken och septemberregnet tagit fart ordentligt. På ett sätt är det ganska skönt, det innebär vila och att inte behöva jaga norrsken på ett tag ;) Men det känns ändå som att det är fullt upp. Jag försöker ta mej an all tvätt som legat och väntat och tvättmaskinen går varm.

Men, eftersom att hösten är här så kommer snart även influensorna. Något jag gått och grubblat på är det här med influensavaccin. Ta eller inte ta? De senaste åren har jag vaccinerat mej, trots att så många avråder från vaccin på grund av dess risker. Det finns för- och motargument. (Mer om detta senare i inlägget.)

Jag har, så länge jag kan minnas, alltid drabbats av de flesta influensor som gått. Ofta flera stycken per år. Och jag har blivit riktigt dålig varenda gång. Man har tänkt att, jamen nu har jag ju haft det här, nu har väl immunförsvaret fått känna på den här också, så kanske jag till nästa år byggt upp lite immunitet. Men nej, inte det. Har alltid haft hög sjukfrånvaro på grund av detta i skolan.

Jag har tidigare varit lite emot vaccin, så när svininfluensan kom så vaccinerade jag mej naturligtvis inte. Jag fick istället svininfluensan, och ca två veckor efter svininfluensan fick jag nästa influensa, den vanliga säsongsinfluensan. Efter det hämtade jag mej aldrig, och jag kunde inte längre klara av mina studier. Jag trodde jag var "utbränd" eller nåt, tänkte jag skulle testa jobba ett tag. Gick inte heller så bra. Och med tiden, ju mer jag pressade mej själv till att orka vardagen, desto värre och märkligare symptom fick jag. Ju mer jag pressade, desto sämre blev jag. Jag hade fått ME, men det skulle dröja ytterligare några år innan jag ens visste vad ME var. Jag hade också fått astma och när nästa influensa kom så slutade det på akuten, där jag fick andas kortisongas. Efter det har jag vaccinerat mej varje år.

(Såhär i efterhand har jag fått anledning att misstänka att ME:n faktiskt hängt med i en lindrigare form ända sedan 12-årsåldern då jag hade körtelfeber, men mer om det nån annan gång.)

Första året jag tog vaccin fick jag ändå en influensa till. Men efter det har jag varit influensafri. Det jag minns från de influensor jag hade efter det jag blev sjuk är att de var riktigt svåra, och påverkade allmäntillståndet under lång tid. Så att slippa influensorna har varit en lättnad. Att vara ordentligt sjuk i influensa nån gång då och då, kanske inte är så farligt kan man tycka - om man får vara frisk där emellan.

Jag slängde ut frågan i en FB-grupp. Tar ni vaccin eller inte? Verkar som att majoriteten inte gör det på grund av diverse risker. Bland annat så innehåller det tydligen aluminium och annat ohälsosamt och det har biverkningar. Jag vet att det har biverkningar (som alla andra läkemedel) men jag är inte införstådd i vad dessa biverkningar är, hur vanliga de är eller hur väldokumenterade det är. Det är sådant jag borde kolla upp. Men som sagt, liksom alla läkemedel har biverkningar, kan man ju räkna med att vaccin också har det.

Jag behöver ha bättre kunskap om det här för att, på ett adekvat sätt, kunna väga nyttan mot riskerna. Har fått lite tips på var jag ska kolla. Och jag anser inte heller att friska människor ska springa omkring och vaccinera sej, för en fullt frisk människa med ett fungerande immunförsvar brukar oftast inte sluta som kroniskt sjuk (eller värre) på grund av en vanlig flunsa. Däremot finns det en del som blivit det på grund av pandemrix, men det här gäller ju det vanliga säsongsvaccinet.



10 kommentarer:

  1. Att ta eller inte ta, det är frågan. Det är som ett lotteri där man får välja vilken nit lott man vill ha :-)
    kram/mamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. Baserat på var "alla" skriver om vaccinen så är det som att välja mellan pest och kolera liksom :) Kraaam

      Radera
  2. Hoppas du kommer fram till ett beslut som känns okej. Det sägs ju att det finns två typer av ME, en grupp som får infektioner och en grupp som inte får det så lätt.
    Jag tål inte mediciner överlag och är därför försiktig, men det är verkligen olika. Men jag får inte virusinfektioner så lätt heller och den jag fick förra året var uthärdlig trots att jag har svårare ME.
    Sen tror jag att jag som barn reagerade på barnvaccinerna, och att det kan ha varit med och triggat igång min ME, det finns en del saker som talar för det.
    Som sagt, svårt val, hoppas du slipper influensa på ett eller annat sätt! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är knepigt. Jag hör nog till gruppen som lätt får infektioner. De flesta, ordentliga krascher jag haft går att koppla till nån typ av virusinfektion, t.ex. influensa, calicivirus, bältros etc. Men det är svårt att väga nytta mot risker, då jag dels inte vet hur mycket vaccinen egentligen hjälpt, jag kanske bara sluppit på grund av att jag varit mer hemma och försiktigare när jag väl tagit mej ut. Jag ska försöka läsa på lite mer om hjärnan tillåter nån dag, och som tur är är det ju ett tag kvar, så jag behöver inte ta nåt beslut idag :) Kram!

      Radera
  3. Jag tycker också det är svårt att veta om man ska ta det eller låta bli. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det. Hur har du gjort? Och hur har det gått? Kram!

      Radera
  4. Jag är inte heller insatt på djupet i den här frågan. Vet bara att ME-specialister uttrycker att risken med influensavaccinet är att det stör immunförsvaret ännu mer och riskerar att försämra ens tillstånd.

    Förra året var jag inte vaccinerad och var väldigt rädd för att få influensan. Jag hade varit riktigt dålig av bara enkla förkylningar och när friska, starka personer blev helt däckad under lång tid undrade jag vad som skulle ske med mig... Jag frågade min läkare om antiviral medicin utifall jag skulle få influensan. Han sa att det inte fanns något förebyggande men eventuellt något att ta i tidigt skede om jag skulle få det. Men, att de medicinerna också är kända för jobbiga biverkningar och jag är ju känslig för sådant...

    Så, jag kollade upp saker på egen hand. Upptäckte något som heter Sambucol. Det är baserat på fläderbär vilka är naturligt antivirala. Ämnen från dem sätter sig som bollar på virusets taggar och hindrar därmed viruset från att sprida sig via blodomloppet - de kommer helt enkelt inte in. Av den anledningen måste Sambucol tas i tidigt skede, innan viruset hinner sprida sig. Jag är försiktigt med vad jag tar och inte så jag kollade upp kliniska, dubbelblinda, placebokontrollerade studier som gjorts i bland annat Norge. De visade att Sambucolet gjorde att influensavirus avväpnades så det blev mer en vanlig förkylning istället samt att för dem som hann få influensan så kortades sjukdomstiden ner med flera dagar. Läkarna uttryckte att den var särskilt bra för personer med dåligt immunförsvar, exempelvis personer med AIDS samt cancersjuka personer under strålbehandling. Dessutom är den i princip biverkningsfri och påverkar inte mage/tarm på något negativt sätt! Men, det finns ett men. Den höjer inflammationsnivån i kroppen så en person med autoimmun sjukdom kan inte ta Sambucol dagligen eller regelbundet vilket en frisk person kan göra för att få ökat skydd. Läkarna uttryckte dock att om man som sjuk väljer mellan att få högre grad av inflammation eller få en fullskalig influensa så rekommenderade de att man väljer det första. Så, jag beslöt mig för att testa Sambucol vid behov.

    När min son fick sin första influensadag drack/tog vi alla i familjen Sambucol. Jag och min dotter fick enkla förkylningar medan min man var i stort sett frisk. Min son fick en kortvarig influensa. Det här var stor skillnad från våra vänners familjer där alla drabbades och låg rätt däckade i över en vecka. Så, jag upplevde att Sambucolet räddade mig rejält!

    Kolla gärna själv upp om det, det finns flera studier att ta del av vad jag minns. Personligen rekommenderar jag det ju som du märker men det är alltid bra kolla upp saker själv!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så spännande med Sambucol. Kan absolut vara värt att testa!

      Jag köpte ColdZyme ifjol som är ett munspray som innehåller ett enzym från torsk, det ska hämma förkylningsvirus genom att det lägger sej som en hinna i svalget så att viruspartiklarna inte ska kunna ta sej in. Men det står bara om förkylningsvirus, inget om influensa. Jag använde det ifjol varje gång jag skulle någonstans och jag blev ju aldrig förkyld. Men det kanske jag inte skulle ha blivit i vilket fall som helst, så man vet ju inte. Nånting annat jag gjorde ifjol var att jag hade alltid handskar på mej, varenda gång jag åkte hemifrån, t.ex. på affären. Handskarna åkte aldrig av förrän jag kom hem, det kan också ha varit en bidragande faktor. Och det faktum att jag inte gick ut så ofta.

      Men som sagt, intressant med Sambucol! Jag vet ju att man ska vara försiktig med "immunförsvarsstärkande" tillskott som t.ex. echinacea om man har autoimmuna sjukdomar, kan tänka mej att samma gäller vid ME. Men det verkar ändå som att Sambucol fungerar på ett lite annat sätt, även om det höjer inflammation i kroppen, eller?

      Tack för tipset!
      Kram!

      Radera
  5. Tack för tipsen! Om Sambucol så nämndes i den vetenskapliga rapport jag läste att den var särskilt effektiv för just influensavirus, för flera olika slags influensavirus. Jag minns att jag läste om Echinacea i samband med att jag läste om Sambucol och att jag valde att testa Sambucolen för att den skulle vara mildare för kroppen, tror jag. Även barnen kan ta den. Men, jag kommer inte ihåg mer exakt om det... Jag har valt att ta Sambucol just när jag känner en kraftigare förkylning är på G eller om barnen får feber samt att inte ta den flera dagar i sträck. Tänker att effekten är ju ändå som störst i tidigt skede. Ja, ett elände med dessa virus...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, virus är verkligen inge kul...Ju mer man slipper dom desto bättre...

      Radera