tisdag 14 april 2015

Adrenalin!


För ungefär ett år sedan var det en överläkare och en sjukgymnast som försökte förklara detta för mej. Men budskapet gick inte riktigt fram. Häromdagen läste jag en svensk översättning på FB av denna artikel, som handlar om Adrenalinpåslag vid ME. Eftersom att jag också har AS kan det vara betydligt enklare att förstå en 9 A4-sidor lång artikel än att förstå en människa som pratar.

Jag förstår nu att under de perioder som jag "mår bättre" och klarar av att göra mer så beror inte det på att jag blivit friskare, det beror på adrenalinpåslag. Något som är väldigt vanligt hos personer med ME. Och det förklarar också varför jag, sen mitt insjuknande, sakta men säkert bara blivit sämre. Det kan också förklara varför jag i perioder vaknar varannan timme under natten. Mina sömnstörningar beror kanske i första hand inte på att grannen går på toaletten ibland, eller att vaktmästaren kör maskiner tidigt på morgonen. Det är typiskt för adrenalinpåslag.

Ni som följt min blogg den senaste veckan kanske minns fredagens äventyr. Inte helt oväntat kom "baksmällan" i söndags. Baksmälla är nog ett ganska bra ord, på sätt och vis är det ju som att jag med jämna mellanrum måste tända av, och det är då jag får mina "skov".

Jag har liksom två lägen, antingen springer jag omkring som en yr höna i lägenheten, utan att veta vad jag egentligen håller på med. Min man har sagt att jag "far omkring som en fluga"! Eller så ligger jag och mår crap. När jag ska lägga mej på kvällen kan det gå till på två sätt. Antingen så är jag så slut och färdig att min man måste hjälpa mej i säng. Eller så fixar jag allt själv och sedan ligger jag och sjunger, berättar historier eller skrattar i sängen och det tar många timmar innan jag lyckas somna.

Faktum är att jag har ingen aning om vart mina gränser egentligen går. Jag känner inte när min egentliga energi är slut och när jag går över till adrenalinet. Min förmåga att känna in min kropps signaler är inte den bästa. Jag gissar att min AS inte är till nån hjälp där heller (även om den faktiskt är till stor nytta i andra lägen).

Men med denna nya insikt har jag ju något att jobba med. Artikeln innehöll en lista med punkter på saker man skulle vara uppmärksam på - sånt gillas! Jag önskar ibland att jag hade en manual för hur jag ska bete mej i livet, vad som är bra respektive dåligt. Nu har jag fått en liten del av den manualen!

Nu ska kvällen avrundas med några avsnitt av Fringe, som jag sett 763761 gånger tidigare. Men jag tycker det är en av de bästa serier som någonsin gjorts! Och om jag somnar så vet jag ändå vad som händer! :)2 kommentarer:

  1. Det där adrenalinet är inte att leka med, det värsta är att man inte ens fattar själv att man är hög på adrenalin och kommer att krascha så fort det går ur kroppen <3

    SvaraRadera